- praktijk voor psychosociale hulpverlening -

Jungiaanse therapie

- Het onbewuste aan het woord -

 

Er is een voortdurende uitwisseling gaande tussen het onbewuste en ons bewustzijn. Het is alleen zo jammer dat ze niet elkaars taal spreken.

 

Het onbewuste bedient zich van beelden, om ons iets duidelijk te maken. Dit kan zijn in dromen, door projecties in de uiterlijke wereld of doordat we buitensporig heftig door iets geraakt worden. De taal van het bewustzijn is die van de logica, analyse en het denken.

 

Bij alle methoden die hierna genoemd worden, vrij tekenen,, schilderen werken met beelden en schrijven is het bewust worden de eerste fase. Als je ziet welk beperkend patroon je keer op keer gebruikt, zal er al iets aan dat patroon veranderen.

 

Als je onder ogen hebt gezien wat er aan de hand is wordt het mogelijk om destructieve neigingen te vervangen door meer vruchtbare. In feite kun je pas kiezen voor ander gedrag op het moment dat je destructieve patronen (veelal overlevingsstrategieen vanuit de kindertijd) bewust hebt gemaakt. Zolang zij in het onbewuste blijven word je erdoor geregeerd en overgenomen en heb je er geen controle over.

 

Als je de aard van je angst hebt ontdekt, kun je er moed tegenover stellen. Een houding van argwaan en wantrouwen verander je door openheid en onderdrukte woede kan zich constructief uiten in het voor jezelf opkomen en goede grenzen stellen.

"Toen ik moe was van het zoeken leerde ik vinden" - Nietzsche